Tang & Tare

På denne nettsiden har vi presentert retter med kombinasjoner av det tradisjonsrike hvalkjøttet og de nye trendene med økt bruk av tang og tare i Europa.

les mer

Behandling av kvalitetskjøtt

Hval har vært brukt i århundrer i Norge, men behandling av kjøttet gir en helt ny kvalitet som gjør hvalretter til en helt ny opplevelse. Tang, tare og de andre plantene eller algene fra havet har vært brukt lite til mat i Norge, selv om noe tradisjonelt bruk er kjent.

Alger som en europeisk trend
Som en del av en ny bølge i hele Europa trer nå alger inn i matlagingen med nye smaker og teksturer. Spesielt har umami-smaken fått stor oppmerksomhet med forsterking av de andre smakene i rettene, og her har vi lært mye fra blant annet Japan der denne smaken ble oppdaget og beskrevet første gang.

Kombinasjonen av umami fra sukkertare og egen smaken fra søl i rettene med det møre og smaksrike hvalkjøttet gir en helt spesiell smaksopplevelse. Mer bruk av lavtrofiske organismer, som tang og tare fra havet, er utpekt som viktige tiltak for å nå FN’s bærekraftsmål om mer mat til verdens økende befolkning.

Tang og tare i norsk matlaging
Den lange kysten vår har store ressurser når det gjelder tang og tare, og gode muligheter for dyrking av tare. Selv om høsting og dyrking fortsatt er i pionerskala er det gode muligheter for oppskalering. Samtidig som metoder for dyrking, høsting og prosessering må utvikles både markedet i Europa og produkter utvikles parallelt. Her hjemme er det etter hvert god tilgjengelighet av produkter av tang og tare til både privatpersoner og HORECA, hovedsakelig gjennom nettbutikker, men noen produkter er også tilgjengelig gjennom sjømat-grossistene. Noen få dagligvarebutikker har også tatt inn tang og tare-produkter, og kanskje vil vi se mer i dette segmentet i årene fremover på samme måte som enkelte land lenger sør i Europa.