Christian André Pettersen

Christian André Pettersen vant Årets Kokk 2019, og blir og vil dermed bli Norges Bocuse D’or representant, han stakk av med seieren i Tallinn i oktober 2020.

les mer

Meritter

Christian André har så langt konkurrert i 23 kokkekonkurranser, noe som resultert i tretten gull, seks sølv og to bronse.

2007: 1. plass Rogalands Mesterskap for lærlinger

2008: 1. plass Norgescup for lærlinger

2008: 2. plass Nordisk Mesterskap for lærlinger

2009: 1. plass Rogalands Mesterskap for lærlinger

2010: 2. plass World Cup Luxemburg med Junior-landslaget

2011: 1. plass NM i kokkekunst

2011: 3. plass Bocuse D’or Norge – Commis

2012: 1. plass Nordic Chef of the year

2012: 2. plass NM i kokkekunst

2013: 1. plass Årets Sjømatkokk

2014: 1. plass Årets Masahiro Kokk

2014: 1. plass Linie Awards

2014: 1. plass NM i Kokkekunst

2015: 1. plass Semifinale S. Pellegrino

2015: 2. plass Nordic Chef

2015: 2. plass World Final S. Pellegrino Young Chef

2015: 2. plass Årets Kokk 2015

2017: 1. plass Årets Kokk 2017

2018: 1. plass Bocuse D’or Europe Torino

2019: 3. plass Bocuse D`or Lyon

2019: 1. plass Årets Kokk 2019

2020: 1. plass Bocuse D`or Europe Tallinn

 

 

Om Christian

Dette vil bli hans andre runde i Bocuse Dór løpet hvor han sist var i Europamesterskapet i kokkekunst i Torino 2018. Der hentet han gullet hjem, sammen med sitt team, bestående av commis Håvard André Josdal Østebø og coach Gunnar Hvarnes. I januar 2019 tok han bronze i  Bocuse D’or, verdensmesterskapet i kokkekunst i Lyon. Det å stå på pallen her, har vært Christian Andrés mål helt siden ni års-alderen, når han assisterte sin far som var kokk  på kjøkkenet.

Christian bruker i overkant av 3000 treningstimer hvert år med hans team som er sammensatt av 11 personer

Med en kokk som far fikk Christian André dermed tidlig innblikk i ulike matkulturer, og ansvaret for matlaging kom tidlig. Allerede som niåring jobbet han på kjøkkenet, og som 12-åring fikk han selvstendig ansvar for dessertene. Det vekket gløden for kokkefaget, og i 2005 begynte Christian André på Restaurant- og matfag ved Bodø videregående skole.

Christian André har bygget opp sin fartstid på Mondo i Sandes, hvor han kom fra jobben som assisterende kjøkkensjef ved Spiseriet Konserthuset Stavanger (2012-2016). I perioden 2007 til 2012, var Christian André først lærling, deretter kokk og soussjef i restauranten Charles & De, under ledelse av tidligere Bocuse D’or-vinner Charles Tjessem.

Christian André Pettersen har så langt konkurrert i 23 kokkekonkurranser, noe som resultert i fjorten gull, seks sølv og to bronse. I tillegg til Årets Kokk og Bocuse d’Or Europe, har han deltatt i konkurranser som Norgescup for lærlinger (2008, 1. plass), NM i kokkekunst (2011, 1. plass), Nordic Chef of the Year (2012, 1. plass), Årets Sjømatkokk (2013, 1. plass), Linie Awards (2014, 1. plass), Nordic Chef (2015, 2. plass) og World Final S. Pellegrino Young Chef (2015, 2. plass).

I 2013 var Christian André en del av teamet til Gunnar Hvarnes, når han deltok i Årets Kokk. I 2016 var han Christopher W. Davidsens høyre hånd i forberedelsene til Bocuse D’or Europe, noe han også var i 2017 frem mot verdensmesterskapet, i Lyon.

Christian André ble i 2017 kåret til en av verdens mest toneangivende personer under 30 år innen sin bransje, av det amerikanske business-magasinet Forbes.

Christian Andrés mat er inspirert av øst og vest – Norge og Asia: Med en mor fra Filipinene og en far fra Steigen i nord, er det ikke tilfeldig at det nordiske preget er ispedd et hint av Østen.

Christian André Pettersen har laget disse oppskriftene:

Hval Yakitori

Hval med honning og schechuan glace, betel blad & sprø hvitløk. Spyd kan ...

Stekt hval biff & løk

Syrlige vekster og kremet vin jaune saus. For mange er nok stekt hvalbiff o...

Hval tartar i sprø guoza

En liten f ingermat eller snacks som passer til alle anledninger. Gyoza få...

Hval Tataki "øst/vest"

Med vårløk og sesam, ponzu & enoki sopp. En enkel og god rett som passer ...

Lett røkt hval & potetlefse

Rømme med aromater og gressløk. En annerledes vri på en klassiker. Vi ku...